Vallby friluftsmuseum hålls somaliska kultur afton

Valby friluftsmuseum uppträdde somaliska ungdomar med somaliska folkdräkt och bjöd somaliska mat.
dhaqan

dhaqan

Ungdomar med somaliska folkdräkt

dhalinyaro

Det bjöds också traditionell somaliska mat.


Aros festivalen
och den somaliska gruppens bidrag

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Somaliska gruppen i Västerås uppträdde Sigma torget med song och dans. Sångerskan Hawo lyckades att fånga allmänheten med sång och dans, gruppen bestod av Hawo, Faisal, Amiin och Fadumo

 

Författare med rötter i Somalia.

WARISWaris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj. Det innebär att dom bor i öknen där dom förflyttas hela tiden och deras djur är deras största inkomst. Hon bestämde sig för att skriva en bok, en självbiografi om allt gott och ont som hon har fått gå igenom. Hon fick uppleva en hel del hemska saker bland annat fick hon gå igenom en könsstympning när hon bara var fem år. Hon skrev denna bok för att visa omgivningen vilken grym värld vi lever i nu idag.

Ökenblomman återvänder
Är Waris Diries andra bok handlar om att hon återvänder till sitt ursprung i den somaliska nomadkulturen, träffar sina föräldrar och de människor hon växte upp med.
Läs mer

 


AYANAyaan Hirsi Ali föddes 1969 i Somalia som dotter till en oppositionell politiker och familjenflydde genom flera länder. Som 22-åring blev hon bortgift med en man hon aldrig träffat.
Men hennes självbiografi står på ett annat sätt än hennes politiska pläderingar för sig själv. Man kan läsa den och bli förbannad, man kan läsa den och dra helt andra slutsatser än författaren själv har gjort.
Förljande är hennes böcker
En fri röst 2006
Kräv er rätt 2006
Kräv er rätt 2005
Läs mer

NURUDDINNuruddin Farah föddes i Baidoa i södra Somalia, som på den tiden förvaltades av Italien. Han växte upp i staden Kallafo i Ogadenprovinsen i Etiopien. Farah kommer från en familj av poeter i den muntliga traditionen både på sin fars och sin mors sida. Somalia har kallats för ett land av poeter.
Språket somali har fått utvecklas fritt utan skriftspråkets restriktioner. Först 1972 formaliserades somali till ett skriftspråk. Innan dess författades alla officiella dokument antingen på arabiska, italienska eller engelska och all undervisning bedrevs på något av dessa språk.
Redan som skolpojke talade Farah amharinja och arabiska, liksom italienska och engelska. Böcker av författaren.
läs mer


AbdinoorAbdi-noor Mohamed är somaliska journalist och författare född i Jowhar Somalia 1956. Men bor i Braås utanför Växjö. Abdi-Noor Mohamed är en av Somalias mer kända författare. Han har nu blivit utvald av Amnesty för att jobba mot kvinnlig könsstympning. Abdi-Noor Mohamed studerar fred och utveckling vid Växjö Universitet. Abdi-Noor har de senaste 20 åren kämpat för mänskliga rättigheter. De senaste åren har flera journalister skjutits ihjäl på öppen gata i Somalia och möjligheten att överleva där blev allt mindre. Abdi-Noor Mohamed fick uppehållstillstånd i Sverige 2008. Då hade hans fru och tre barn lyckats fly undan kriget i Somalia och hamnat i Etiopien. När Abdi-Noor och hans fru fick kontakt så blev han medveten om att det fanns ett nytt stort hot. Släktingar från Somalia ville könsstympa döttrar på 4 och 6 år. Hans fru var desperat och visste inte hur hon skulle kunna skydda barnen.Nu har Abdi-Noor som enda man börjat jobba för Amnesty för att förhindra könsstympning. Vårt enda hopp är att utbilda folk och ge dem kunskap. Det är omänskligt och onaturligt att försöka förstöra en människas sexualitet, säger Abdi-Noor. läs mer

Böcker av Abdi-Noor Haji Mohamed
A Cargo of Guilt
Anatomy of A Failure
NASIIB BUUNDO
Somalia: Recovery In Transition